Bloggidentitet.

På denna blogg kommer jag att skriva om roliga händelser. Intressanta beslut och vad de ledde till tips om olika utflyktsmål eller det här måste du kolla in.Det politiska tyckandet finns på en annan blogg. Mycket kopplat till mitt stora fotointresse

fredag 14 februari 2014

Höje å, trevligt rekreationsområde i södra Lund.

För något år sedan lämnade jag uppdraget som ledamot i Höje å vattenråd. En organisation som tidigare hette Höje å Vattenkommitté och som är ett samarbete främst mellan Lund, Lomma och Staffanstorp.. Har varit med där i olika omgångar och har också varit ordförande för länge sedan. Kommittén bildades ursprungligen för att ta vattenprover i ån men snart insåg man både i Lund att man måste göra något åt värdena. man måste få ner halterna av kväve och fosfor som går direkt ut i Öresund. i Lund var det också viktigt att man kunde göra området mera tillgängligt för Lundaborna eftersom det finns inte så mycket strövområden på grund av jordbruket.








Ett projekt startades för att råda bot på att få ner kväve och fosforhalten i vattnet som kommer främst från jordbruket. Projektet fick givetvis heta Höje Å projektet. En grundläggande åtgärd är att det viktigt att man låter vattnet inte rinna så snabbt ut i Öresund. Dammar skapades för att stoppa upp flödena innan de rinner ut i ån och bäckarna. I dag har vi många dammar. Det har tagits fram en landskapsvårds-plan för ån också. Kommunerna ville att projektet även skulle använda projektet för att ge allmänheten bättre förutsättningar att ströva i området.
Det fanns även en vision att man skulle kunna gå från Häckebergasjön till Öresund. Denna vision är långt borta eftersom alla fastighetsägare inte är så positiva och det finns ett stort hinder av motorvägen. Men tillgängligheten till ån har ökat markant genom åren. Under perioden har också reningsverket i Lund byggts ut men kvävereduktion och allt avloppsvatten från Dalby; Veberöd och Genarp renas i Lund på Källbyverket.
Under åren har vi haft två etapper av Höj å projekt, där de ingående kommunerna har varit helt eniga om att detta är ett viktigt hållbarhetsprojekt. Det är i och för sig ett enträget arbete med fastighetsägare och resurser från kommunerna. Projektet som var ett av det första i landet och spridit sig till andra vattendrag. En stor vinnare av projekten är fåglarna. Fågeltorn har byggts.








Under åren har det funnits en hel del undervisning framförallt för våra skolbarn Det fanns ett projekt som hette och kanske finns fortfaran, Höje å Natur och kulturstig. Med platser man kan läsa om naturen och även med platser man kan stanna till och ha lite undervisning. Många av våra elever i Lund har fått mycket naturundervisning längs ån.












Besök gärna Höje å dagle för picknick en kvällspromenad och den dagliga joggingrundan om du bor nära. Men släng skräpet hemma och engångsgrillen kanske du inte ska ha här
Tillgängligheten byggs ut i och med att Höje å projektet 2 som fortskrider. En del av projektets andra etapp innebär också att men måste ta hand om de gjorda investeringarna från tidigare år. I det andra projektet lanserades Höje å stråket men ytterligare en slinga norr om dammarna vid Höje å.










Projektet handlar inte bara om Lunds kommun utan även Staffanstop
och Lomma. Intill Habo gård har man vid en ny damm anlagts och stigar där tillgängligheten
för funktionshindrade att nå naturen vid ån har anlagts.



Arbetet med Höje ås vattenråd kommer att skrida vidare.  Vattenråd innebär att det inte bara är politiker med utan även ideella organisation fastighetsägare och fiskeintressen med mera. Rätt hanterat kommer detta vara en fördel. En lite oro dock. Som i alla grupper bland politiker tenderar det att bli allt mer män i pensionsåldern som engagerar sig.
Det nog bra ändå!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar